BREAKING: SONGFESTIVAL AFGELAST

Anp 373678544

Het Eurovisiesongfestival van 2020 in Rotterdam gaat niet door op de geplande data. Vanwege de grootschalige uitbraak van het nieuwe coronavirus in Europa hebben de European Broadcasting Union (EBU) en de Nederlandse organisatie van de gemeente Rotterdam en NPO, NOS en AVROTROS samen besloten om het evenement uit te stellen naar een later tijdstip. Rotterdam blijft de gaststad.

Het songfestival zou tussen 12 en 16 mei plaatsvinden in Rotterdam Ahoy. Het is de eerste keer sinds de start van het evenement in 1956 dat het niet volgens plan doorgaat.

Het nieuws betekent een flinke domper voor de Nederlandse organisatie. Het evenement kwam juist voor het eerst in 40 jaar weer naar Nederland dankzij de overwinning van Duncan Laurence vorig jaar in Tel Aviv. Hij tekende zelfs voor de eerste Nederlandse winst in 44 jaar.

Na Duncans overwinning barstte in Nederland een hevige strijd tussen de verschillende steden los over wie het songfestival mocht huisvesten. Eind augustus werd bekend dat Rotterdam de bidprocedure had gewonnen.

Voor het songfestival werd dit jaar in totaal 26,5 miljoen euro uitgetrokken. Ruim 9,6 miljoen euro kwam voor rekening van de EBU, de NPO legde 2,5 miljoen in en AVROTROS 2 miljoen. Het kabinet trok voor de resterende 12,4 miljoen euro de knip ondanks dat het van meet af aan geen geld wilde vrijmaken. Dankzij meevallende reclame-inkomsten bij de Ster ging het kabinet uiteindelijk toch over de streep.

Wat er nu gebeurt met het deelnemersveld en de al uitgebrachte liedjes is niet meteen duidelijk. Namens Nederland zou Jeangu Macrooy de afgevaardigde zijn. Zijn lied Grow werd begin maart gelanceerd.

Meer nieuws over Corona-afgelastingen
We hebben al het artiesten- en concertnieuws rondom het corona-virus gebundeld in dit liveblog

Foto: ANP Kippa