LIVEBLOG: Concerten afgelast om coronavirus

Anp 371472373

Het coronavirus houdt het nieuws al wekenlang in z'n greep. Het virus heeft ook betrekking op verschillende evenementen. Een aantal concerten is bijvoorbeeld al geannuleerd. In dit liveblog bundelen we al het artiestennieuws met betrekking op het coronavirus. 

18/03/2020 - 16:22 | Organisatie Nederlandse festivals gaat vooralsnog door
De organisatoren van de grote festivals in Nederland gaan, ondanks de uitbraak van het coronavirus, voorlopig door met de voorbereidingen van hun evenementen de komende maanden. Er zijn na 6 april nog bijna geen grote zomerfestivals afgelast. Het eerste grote festival daarna is Paaspop in Schijndel, van vrijdag 10 tot en met zondag 12 april. De organisatie ervan was woensdag niet bereikbaar.

18/03/2020 - 14:15 | SONGFESTIVAL AFGELAST
Het Eurovisie Songfestival, dat dit jaar in Rotterdam gehouden zou worden, is afgelast. Dat maakte de organisatie vandaag bekend. Meer informatie over het Songfestival vind je in dit nieuwsbericht.  

18/03/2020 - 12:55 | Eén van de grootste festivals ter wereld is ook afgelast
Het Engelse Glastonbury Festival, een van de grootste muziekfestivals ter wereld, gaat dit jaar niet door vanwege de coronacrisis. Het festival zou dit jaar zijn 50-jarig bestaan vieren, maar de organisatie vindt het niet verantwoord om de komende tijd grote groepen mensen op het terrein aan het werk te zetten in de voorbereiding op het festijn.

Het festival was met 135.000 verkochte kaarten al volledig uitverkocht. Mensen die een kaart hebben voor de editie van dit jaar kunnen die bewaren tot 2021 of hun geld terugvragen, meldt de organisatie.

Voor het festival stond al een aantal grote namen op het affiche. Onduidelijk is nog of acts als Paul McCartney, Taylor Swift, Diana Ross, Dual Lipa, Elbow en Kendrick Lamar ook meeverhuizen naar 2021.

12/03/2020 - 15:45 | ALLE EVENEMENTEN IN NEDERLAND AFGELAST
Donderdagmiddag maakte premier Rutte bekend dat alle samenkomsten van 100 personen of meer niet door mogen gaan. Dat houdt in dat alle concerten afgelast worden, theaters en musea sluiten en sportwedstrijden niet gespeeld worden. Deze maatregelen duren in ieder geval nog de hele maand maart.

10/03/2020 - 16:34 | Santana komt niet naar Nederland
Carlos Santana annuleert zijn Europese tour, waaronder een concert in Ziggo Dome op 31 maart. Concertorganisator Mojo laat dinsdag weten dat het management van de gitarist heeft besloten de show voorlopig af te gelasten. Het management geeft aan de omstandigheden zeer vervelend te vinden, maar wil de veiligheid van de fans van Santana vooropstellen. De muzikant hoopt snel terug te keren naar Europa. De show van Santana is het eerste optreden in de Ziggo Dome dat wordt afgelast wegens het COVID-19-virus.

06/03/2020 - 08:46 | Avril Lavigne zegt Europese concerten af
Nadat ze eerder haar shows in Zürich en Azië moest afzeggen, heeft Avril Lavigne nu via Twitter laten weten ook niet te zullen optreden in Frankrijk en Italië. Daar zou de Canadese zangeres optreden in Parijs en Milaan, maar vanwege overheidsmaatregelen gaat dat niet door, tot grote teleurstelling van Avril.
"Zowel de Franse als Italiaanse overheid hebben besloten alles af te zeggen. We hebben geprobeerd de shows naar een andere datum te verzetten, maar vanwege het coronavirus is dat nu niet mogelijk. Dat betekent dat ik mijn Head Above Water tour dit jaar niet kan spelen voor mijn Franse en Italiaanse fans, wat ik ontzettend jammer vind. Ik hoop dat iedereen gezond blijft, pas goed op jezelf," aldus Avril.
De Canadese zangeres toert vanaf maart in Europa en staat vooralsnog op 20 maart in AFAS Live in Amsterdam.

06/03/2020 - 08:03 | Louis Tomlinson zegt Italiaanse concerten af
Louis Tomlinson annuleert zijn optreden in Milaan vanwege de uitbraak van het coronavirus. De voormalige One Direction-zanger kondigde donderdag op Twitter aan dat hij het advies van de overheid in Italië opvolgt. "Ik was erg enthousiast om de Walls-tour naar Italië te brengen, maar de gezondheid en de veiligheid van mijn fans zijn het allerbelangrijkste", twittert Tomlinson. Het concert stond gepland voor aanstaande woensdag. De zanger vraagt zijn fans om hun tickets nog niet te verkopen, omdat hij in juli terug zal keren naar de Italiaanse stad. In Italië zijn 107 mensen overleden aan het virus en het land staat op de vierde plek ter wereld met de meeste besmettingsgevallen. 

04/03/2020 - 07:41 | Mariah Carey zegt concert Hawaii af om corona
Het concert dat Mariah Carey volgende week zou geven in Honolulu gaat niet door. De zangeres liet haar fans dinsdag weten dat ze het optreden uitstelt tot november in verband met het coronavirus.
"Aloha Hawaii!", schreef ze op Twitter. "Ik vind het zo vervelend dat ik bekend moet maken dat ik mijn show uitstel. Ik had er zoveel zin in om terug te komen naar Hawaii, maar de groeiende luchtvaartrestricties dwingen ons om aan iedereens veiligheid en welzijn te denken." Het concert dat ze nu in november gaat geven, wordt een All I Want For Christmas-special, zo belooft de zangeres.

03/03/2020 - 19:59 | Concertzalen in Nederland ondernemen nog geen actie
Concertzalen in Nederland nemen nog geen ingrijpende maatregelen vanwege het coronavirus. "We houden de adviezen van het RIVM nauwlettend in de gaten. Vooralsnog gelasten we geen evenementen af", aldus een woordvoerder van de Vereniging van Evenementmakers (VVEM), waar onder andere Ziggo Dome, AFAS Live, GelreDome en Rotterdam Ahoy onder vallen.
De concertzalen wijzen bezoekers er wel op om extra goed op hun hygiëne te letten. "We hebben posters met informatie over het virus opgehangen, maar we gaan de boel zeker nog niet dichtgooien", aldus Het Patronaat in Haarlem, waar maandag een coronageval bekend werd. "Mensen staan hier bij onze concerten wel dicht op elkaar. Maar dat is in de trein ook zo, en die rijdt ook gewoon", aldus de woordvoerder van de Ziggo Dome, waar vanaf aanstaande vrijdag de veelbezochte Holland Zingt Hazes-concerten plaatsvinden.

03/03/2020 - 17:05 | Chinese tournee Alain Clark afgelast
De tournee die in april op de agenda van Alain Clark stond, gaat niet door vanwege het coronavirus. Dat heeft de zanger maandag desgevraagd gemeld. Clark had eerder al gemeld te twijfelen over de tour vanwege het virus.
"In het gebied waar we zouden spelen op een aantal festivals, zijn eigenlijk alle concerten afgelast vanwege het virus", laat Clark weten. "Dus we hoefden zelf het besluit niet te nemen." De zanger vindt het jammer, maar begrijpt de beslissing wel.

28/02/2020 - 08:32 | Green Day annuleert optredens Azië - optreden Nederland gaat vooralsnog wel door

Green Day reist volgende maand niet naar Azië. De Amerikaanse band heeft de optredens van zijn Hella Mega Tour afgeblazen vanwege het coronavirus, heeft de groep laten weten in een verklaring.
De rockers zouden vanaf maart concerten geven in steden als Singapore, Bangkok, Taipei en Tokio, maar die zijn nu geannuleerd. "We weten dat het rot is, want we hadden heel veel zin om jullie allemaal te zien. Maar hou jullie tickets vast, want we maken snel nieuwe data bekend."
Vooralsnog heeft de band alleen de shows in Azië afgeblazen. De optredens die vanaf mei in Europa staan gepland, gaan vooralsnog door. Green Day staat op 14 juni ook in het Stadspark van Groningen.

28/02/2020 - 08:02 | Nederlandse DJ's niet naar China
Een handelsmissie naar China van de Nederlandse dance-industrie wordt uitgesteld als gevolg van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Ook het bijbehorende Charming Eastern Awakening Festival in Chengdu met optredens van Martin Garrix, Sam Feldt en Dimitri Vegas & Like Mike kan op 18 en 19 april geen doorgang vinden.
"We zoeken een nieuwe datum in overleg met de lokale autoriteiten", zegt directeur Paul Neuteboom van Brotherhood Music, mede-organisator van de Chengu International Electronic Music Conference. Tijdens de conferentie zouden er toespraken zijn van ADE-directeur Meindert Kennis en Bas Reeders, projectcoördinator pop, dance en urban bij Dutch Music Export. Ook in Shanghai en Beijing stonden ontmoetingen gepland met kopstukken uit de Chinese muziekindustrie.

28/02/2020 - 07:41 | Concerten Tom Walker Japan uitgesteld
Verschillende internationale artiesten hebben hun shows in Japan geannuleerd of uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus. Volgens The Japan Times nemen de muzikanten maatregelen nu er steeds meer meldingen komen van mensen die besmet zijn met het virus. Zo heeft zanger Tom Walker zijn concerten inmiddels al afgezegd.
De Japanse premier Shinzo Abe maakte woensdag bekend per direct alle sport- en culturele evenementen in het land voor twee weken te willen opschorten. "De komende weken zijn extreem belangrijk waar het gaat om het stoppen van de verspreiding van het virus", zei Abe. "Daarom moeten we voorkomen dat grote mensenmassa's samen komen." Concertorganisatoren zouden vooralsnog zelf mogen beslissen of ze concerten door laten gaan of niet. De pretparken van Disney in Japan blijven in ieder geval voorlopig gesloten.

Einde liveblog
Heb je vragen over het coronavirus? Dan kun je hier terecht. 

Foto: ANP Kippa