Woningsdag: de beste koninklijke liedjes voor thuis

Anp 357121166

Het is vandaag maandag 27 april, oftewel, Koningsdag! 

Dit jaar kunnen we spreken van een bijzondere editie, want het wordt er één zonder festivals, vrijmarkten en de wc-pot werpende koninklijke familie in de stad. Maar, ook nu Koningsdag is omgedoopt tot Woningsdag is er natuurlijk plek voor feest! Al zul je het dit jaar vanuit huis (of de tuin, het wordt de warmste Koningsdag ooit) moeten vieren. 

Dus schmink de Nederlandse vlag maar op de wangen, pak de oranje-tompoucen uit de koelkast en trek een oranje shirt aan, want we hebben hier bij Joe de hele Koekhappende Familie voor je samengesteld in muziek. De beste hits met leden van het koningshuis in de titel, en die vormen samen de Muzikale Koninklijke Familie van Joe! 

Prinsessen 
Dames gaan voor, uiteraard. Want bij de Koninklijke Familie staat etiquette natuurlijk hoog in het vaandel. Daarom beginnen we bij de prinsessen. Of liever: één Chinese prinses, in dit geval.

Princess of China is de bijzondere samenwerking tussen twee van de grootste artiesten van het moment: Coldplay en Rihanna. Een bijzondere samenwerking, omdat de stijlen van deze artiesten best ver uit elkaar liggen. Maar wél een gelukte samenwerking. In 2012 staat deze track zes weken in de Top 40.

Prinsen
Wist je dat de Nederlandse Koninklijke Familie in totaal 29 prinses en prinsessen kent? Ze zijn niet allemaal lid van het Koninklijk Huis, maar mogen zichzelf dus wel prins of prinses noemen. Denk bijvoorbeeld aan Prins Bernhard Junior. Andersom kan ook: zo is Pieter van Vollenhoven wél lid van het Koninklijk Huis, maar géén prins.
Om het overzichtelijk te houden, hebben we in onze Muzikale Koninklijke Familie slechts twee prinsen opgenomen.

De Amerikaanse band Spin Doctors stond in 1993 twee keer in de Top 40. Eén keer met Little Miss Can't Be Wrong, wat uiteindelijk geen grote hit werd, en één keer met Two Princes. Dat werd wél een grote hit! Twaalf weken hielden ze het vol met bijna de koppositie als bekroning. Helaas voor de Spin Doctors kwamen ze niet verder dan de tweede plaats in de lijst.

Koningin
In Nederland zijn mannen en vrouwen gelijk, tenzij het aankomt op adellijke titels. De koning is hoger in rang dan de koningin. Dat is de reden dat toen Prinses Beatrix nog koningin was, haar man Claus géén koning kon zijn, maar nu Willem-Alexander onze koning is, Maxima zich wél koningin mag noemen. 
Wat ons betreft mag iedereen zich koning of koningin noemen, want je bent vást ergens de absolute koning of koningin in. Als je de beste bent in dansen, heb je geluk!

De Zweedse band ABBA scoorde aan de lopende band hits in de jaren '70 en '80. Maarliefst acht keer kwamen ze zelfs op één in de Top 40 te staan. Dit was één van hun grootste hits en behaalde in 1976 de bovenste plaats in de Top 40. En waar we zeggen "was één van hun grootste hits", bedoelen we natuurlijk "is", want dit nummer wordt nog steeds op elk feestje gedraaid. En dus ook vandaag, op Koningsdag!

Koning
De baas van het land, de man van het baardje, de officieuze kampioen wc-pot werpen en natuurlijk de man die vandaag in het zonnetje staat: de Koning! Als staatshoofd op eenzame hoogte, maar ook in de muziek is dat zo. Want hoewel er aardig wat artiesten zijn met "king" in hun naam (Ben E King, King Africa, Diana King, B.B. King, en ga zo maar door), zijn er niet veel hits met 'king' in de titel.
Maar we geven natuurlijk niet zo makkelijk op, en hebben goed doorgezocht (en er stiekem een "s" achter geplakt)... en toen kwamen we bij deze hit uit 2015 uit!

De BBC riep deze band in 2015 uit tot meest veelbelovende band van 2015. Die verwachting maakten ze direct waar, want datzelfde jaar scoorden ze déze grote hit. Stond 29 weken in de lijst, en kwam zelfs in de top 3 uit. Een knappe prestatie, en daarom horen ze zéker in dit koninklijke lijstje thuis.

En als je ze dan bij elkaar zet
Samen vormen al deze hits de Muzikale Koninklijke Familie van Joe. Onze eigen Royals! 

De Nieuw-Zeelandse Ella Yelich O’Connor deed mee aan een talentenjacht toen ze 12 was. Vier jaar later bracht ze al haar eigen album uit, waar ook het nummer Royals op te vinden is. In de VS bereikt ze de koppositie in de hitlijsten, maar in Nederland redde ze dat nét niet: hier kwam ze op de vierde plaats uit. Nog steeds waanzinnig knap voor iemand die nog niet eens een glaasje champagne mocht heffen op haar succes! 

Fijne Koningsdag
Namens iedereen bij Joe wensen we je een fijne Woningsdag toe vandaag. 


Foto: ANP